Begrippenlijst

Bruto-netto berekening

Een bruto–netto berekening is een calculatie van het benodigde aantal medewerkers over een bepaalde periode, waarbij kan worden gedifferentieerd naar functieniveau, competenties en bevoegdheden. Simpel gezegd: hoeveel FTE heb je nodig?

Meestal wordt er gekeken naar de contracturen: de bruto formatie. Niet al deze uren zijn volledig inzetbaar. Er gebeurt heel veel achter de schermen, waardoor een gedeelte van de uren ‘niet inzetbaar’ of ‘niet productief’ is. Haal je deze uren af van de bruto formatie, dan kom je uit op de netto formatie. Het is dus belangrijk om deze niet-inzetbare uren duidelijk op een rij te hebben om de netto formatie te bepalen.

Niet-inzetbare uren

De niet-inzetbare uren noem je ook wel de uitval, krimp of reserve. Het is het verschil tussen bruto en netto. De belangrijkste zijn:

 • Vakanties
 • Ziekteverzuim
 • Opleiding, wat doorwerkt in begeleidingsuren

Maar denk ook aan:

 • Zwangerschapsverlof
 • Bijzonder verlof
 • Weekoverleg
 • Koffiepauze
 • Ondernemingsraad uren

Van bruto-netto berekening naar rooster

Het roosteren aan de hand van de bruto-netto berekening kan op drie manieren:

 1. Netto roosteren

  In het rooster worden alleen de netto diensten meegenomen. De reserve-formatie is buiten het team georganiseerd. Denk hierbij aan invalkrachten of een flexpool.

 2. Bruto roosteren

  In het rooster staan zowel de netto als de reservediensten. De reservediensten zijn bedoeld om de niet-inzetbare uren op te vangen. Is er niemand afwezig door bijvoorbeeld vakantie of ziekte? Dan is er sprake van overbezetting. Bruto roosteren vergt dus een goede sturing op de reservediensten om onder- en overbezetting te voorkomen.

 3. Middenweg

  Een deel van de uitval wordt binnen het team opgevangen door reservediensten, een ander deel wordt extern opgevuld middels een flexibele schil.

Een bruto-netto berekening hoeft niet iedere maand opnieuw opgesteld te worden. Maar eens in de paar maanden is wel aan te raden. Zo kunnen er wisselingen zijn op het gebied van leerlingen of het aantal medewerkers dat in de ondernemingsraad deelneemt. Al met al is het een handige manier om je planning scherp te houden.

Terug naar de begrippenlijst