Kenniscentrum

Applicatiebeheer in zorginstellingen door de ogen van expert Joyce

Joyce Dielis, senior planner bij ThuiszorgPlanners, brengt niet alleen ruime planervaring mee. Ze heeft ook al meer dan twaalf jaar ervaring in de wereld van applicatiebeheer. Vanuit deze expertise helpt ze zorgorganisaties bij het optimaliseren van hun systeeminrichting.

Ze vertelt in deze blog wat applicatiebeheer precies inhoudt en hoe zij haar kennis inzet om organisaties te ondersteunen.

Wat is applicatiebeheer?

Applicatiebeheer verwijst naar het proces van plannen, coördineren, implementeren, onderhouden en optimaliseren van softwaresystemen binnen een organisatie. Het doel van applicatiebeheer is zorgen dat de softwareapplicaties effectief en efficiënt werken. Dit is belangrijk, want deze software draagt bij aan het behalen van de doelstellingen van de organisatie.
Joyce vertelt: “Bij ThuiszorgPlanners hebben de meeste planners basiskennis van applicatiebeheer met betrekking tot planning en roostering, wat voor de planning voldoende is. Maar het applicatiebeheer omtrent het plan- en roosterproces omvat veel meer dan dat. Denk bijvoorbeeld aan dossieropbouw, administratie, applicaties en onderhoud.”

Mogelijkheden: de overstap naar een nieuw plansysteem

Waar ThuiszorgPlanners onder andere in kan ondersteunen, is de overstap naar een nieuw plansysteem. Zo’n overstap begint met het overzetten van alle relevante informatie naar het nieuwe systeem. Dat wordt gedaan door een externe partij. Hier komt veel ICT-kennis bij kijken. Uiteindelijk verdwijnt de externe partij stap voor stap weer uit de organisatie.

“Neem als voorbeeld: Nedap Ons, dat is een uitgebreid systeem. De externe partij richt zich vooral op het activeren van de standaardfuncties binnen het nieuwe plansysteem. Zij gaat niet in op de specifieke behoeften van een zorgorganisatie. Dat doen wij bij ThuiszorgPlanners wel. Wij kunnen dieper inzoomen op de werkwijze van de organisatie. Zo zorgen we ervoor dat het nieuwe systeem optimaal aansluit bij de werkwijze van de zorginstelling.”

Dieper inzoomen op de zorginstelling

Nadat een systeem succesvol is overgezet, houdt Joyce zich bezig met het analyseren van het werkproces. Dit doet ze door middel van een 0-meting. Hiervoor vraagt ze applicatiebeheerrechten aan. Zo krijgt ze inzicht in de werkwijze van de organisatie. Joyce: “Hierbij let ik onder andere op de systeeminrichting, de activering van alle mogelijke functies en het gebruik van verschillende modules door de planners.”

Goede inrichting van applicatie draagt bij aan goede zorg

Een goede inrichting van applicatiebeheer heeft veel invloed op de verleende zorg. Maar in veel organisaties wordt het potentieel van het systeem nog niet volledig benut. Veel zaken worden nog handmatig via Excel geregeld. Dit kan ook binnen het systeem worden afgehandeld. Planners zijn vaak niet (volledig) op de hoogte van alle mogelijkheden die het systeem biedt. Dat zorgt voor inefficiëntie in de zorgplanning.

“Zodra deze kwesties worden geïdentificeerd, kunnen we vanuit ThuiszorgPlanners ondersteuning bieden. Dat doen we bijvoorbeeld door trainingen te verzorgen voor de planners over specifieke functies. Dit helpt hen om het systeem optimaal te gebruiken en zo de zorgplanning efficiënter en effectiever te maken.”

Meer over ThuiszorgPlanners

Direct een applicatiebeheerder op het gebied van plannen en roosteren nodig? Ook daar kan ThuiszorgPlanners voor zorgen. Wij detacheren professionals in de thuiszorg, WMO en de intramurale ouderenzorg. Samen gaan we op zoek naar de beste inrichting van jouw plansysteem. Meer informatie? Neem gerust met ons op.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum