Kenniscentrum

Flexpool serie: 5 veelvoorkomende vragen

Een flexpool: dé strategische oplossing voor tijdelijk personeelstekort in de thuiszorg. Deze pool kan namelijk tijdens piekmomenten snel opgeroepen worden. Maar wat is een flexpool precies? En hoe zet je een flexpool op?

In dit artikel geven we aan de hand van het afgelopen webinar antwoord op de 5 meest voorkomende vragen over de flexpool.

Wat is een flexpool?

Een flexpool bestaat uit een groep flexmedewerkers die je kan oproepen in tijden van personeelstekort. In de thuiszorg maken planners hier regelmatig gebruik van voor het opvullen van diensten tijdens piekmomenten. Het voordeel van een flexpool is dat je ook weer makkelijk kan afschalen als extra hulp niet meer nodig is.

Flexpool serie: 5 veelvoorkomende vragen

Wanneer zet je de flexpool in?

Er zijn een hoop onvermijdelijke situaties die in elk team kunnen voorkomen. Daarop kan je je voorbereiden. En dat is nodig, want de zorg gaat altijd door. Denk aan:

  • (Langdurig) zieken
  • Zwangerschapsverlof
  • Vakantie- en feestdagen
  • Verlaging van de werkdruk
  • Opstarten van een nieuwe vestiging
  • Tijdbesparing bij het maken van een rooster

Hoe zet je een flexpool op?

Het opzetten van een flexpool verschilt heel erg per organisatie. Voor het gemak maken we even het onderscheid tussen een kleinschalige en grotere organisatie.

Kleinschalige organisaties hebben vaak een flexibele schil rondom het vaste team. Deze bestaat bijvoorbeeld uit oud-stagiaires en leerlingen, vakantiekrachten en medewerkers met een kleiner contract.

Grotere organisaties hebben meestal een eigen flexpool. Planners kunnen dan diensten uitzetten onder deze pool en de invulling hiervan wordt door de flexpool zelf geregeld. Maar… het komt ook voor dat planners hun eigen flexpool beheren. Dit houdt in dat er flexers aan bepaalde afdelingen hangen die je als planner snel en makkelijk kan benaderen. Ook hierbij kan je oud-stagiaires en leerlingen in je achterhoofd houden.

Flexpool serie: 5 veelvoorkomende vragen

Waarom is het benaderen van oud-stagiaires en leerlingen een goede zet?

Oud-stagiaires en leerlingen zijn in de vakantieperiodes vrij, maar willen vaak wel door blijven werken. Een win-winsituatie dus! Daarnaast kennen zij de organisatie, de afdeling en de cliënten al, wat de kwaliteit van de zorg waarborgt. Wacht dus niet te lang, want dit zijn hele handige krachten voor in je flexpool.

Is het verstandig om de flexpool aan te vullen met externen?

In drukkere periodes, zoals de zomer, kan het voorkomen dat je niet genoeg hebt aan alleen je eigen flexmedewerkers. Het is dan lastig om het rooster rond te krijgen. Vergeet in deze gevallen niet de externen krachten. Jouw vraag kan je bijvoorbeeld uitzetten bij een uitzendbureau, maar je kan ook zzp’ers inhuren.

Op het moment dat je de flexpool gaat aanvullen met externen, is het belangrijk om goed te controleren of iedereen de juiste diploma’s en vaardigheden heeft. Je wilt natuurlijk dat er te allen tijde de beste en juiste zorg wordt geleverd.

Meer over de flexpool?

Het realiseren van een flexpool klinkt makkelijk. Toch is het vaak niet zo vanzelfsprekend als je denkt en hoopt. In deze blog hebben we de 6 belangrijkste kenmerken van de ideale flexpool voor je op een rij gezet.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum