Kenniscentrum

De verschillende zorgtakken door de ogen van zorgplanner Lana

Van zelf in de zorg werken, tot revalidatie- en VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg)-planner. De loopbaan van Lana van Avermaete heeft de nodige wendingen gehad. Na jaren als revalidatieplanner te hebben gewerkt, is ze nu werkzaam als operationeel planner in de VVT bij zorggroep Cicero.

In deze blog vertelt ze meer over haar ervaring met de verschillende functies, zorgtakken en planningen die ze is tegengekomen in haar carrière tot nu toe.

Welke verschillende functies heb je gehad?

“Nadat de fysieke uitdaging als medewerker in de zorg mij te zwaar werd, ben ik vanaf augustus 2020 als planner gaan werken bij RevalidatiePlanners. Na drie verschillende revalidatie-opdrachten, waaronder bijna drie jaar als revalidatieplanner bij Libra, ben ik in november 2023 overgestapt naar de VVT-planning bij zorggroep Cicero. Daar ben ik nu operationeel planner.”

De verschillende zorgtakken door de ogen van zorgplanner Lana

Wat vind jij het grootste verschil tussen de verschillende zorgtakken?

“In de revalidatieplanning staat de revalidant centraal; als planner ben je de schakel tussen de revalidant, de behandelaar en mogelijk de arts. Het doel is om een zo optimaal mogelijk rooster voor de patiënt te maken. In de VVT draait het echt om personeelsplanning, waarbij de medewerker centraal staat. Hierbij moet je rekening houden met de cao, de Arbeidstijdenwet en de voorkeuren van medewerkers, zoals het recht op één vaste vrije dag per week.”

Had je al ervaring met een personeelsplanning?

“Niet binnen de zorg. Wel ben ik planner bij de NS geweest, waar ik de personeelsplanning van conducteurs en machinisten maakte. De overstap naar de VVT-planning was daarom niet heel groot. In de zorg moet je rekening houden met de verschillende niveaus van zorgmedewerkers, bij de NS hou je rekening met het feit welke soort treinen een machinist mag besturen. In wezen komt het op hetzelfde neer.”

De verschillende zorgtakken door de ogen van zorgplanner Lana

Verschillen de plansystemen veel van elkaar?

“Zeker weten. De plansystemen verschillen niet alleen per zorgtak, maar ook per organisatie. En ook al hebben ze hetzelfde systeem, elke organisatie maakt er heel anders gebruik van. Elk plansysteem heeft zo zijn plus- en minpunten, maar een perfect systeem ben ik na al die tijd nog niet tegengekomen.”

Vind je het lastig om een nieuw plansysteem onder de knie te krijgen?

“Een nieuw systeem leren kennen is altijd even zoeken en puzzelen. Hierbij zijn de helpmodule in het systeem, Google en de collega’s binnen ThuiszorgPlanners en de opdracht je beste vrienden. Maar als je het systeem eenmaal doorkrijgt, zie je dat er vaak dezelfde logica achter zit. Het leuke van het werken als gedetacheerd planner is dat je door de verschillende opdrachten juist met veel verschillende systemen leert werken.”

Hoe zie je de toekomst qua plan carrière?

“Dat durf ik niet te zeggen. Iets anders zoals de onderwijsplanning lijkt mij bijvoorbeeld ook juist erg interessant. Maar elke zorgtak heeft leuke en minder leuke kanten die nog te ontdekken vallen. Uiteindelijk is het vooral belangrijk om terecht te komen in een prettige organisatie, want dat maakt een opdracht echt leuk!”

Meer over de doorgroeimogelijkheden binnen het planvak?

Als groeiende zorgplanner is er veel mogelijk. Het is zelfs essentieel om mee te gaan in een veeleisende en groeiende sector, om je te blijven ontwikkelen als planner. Er zijn gelukkig tal van mogelijkheden om je professioneel te ontwikkelen binnen je functie. Van het behalen van relevante diploma’s tot het opbouwen van waardevolle ervaring. In dit artikel lees je welke wegen je kunt bewandelen om je carrière als thuiszorgplanner naar een hoger plan te tillen.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum