Heb je gaten in je planning? Dan kan een flexpool een uitkomst bieden. Deze pool bestaat uit een groep flexmedewerkers die je kan oproepen in tijden van personeelstekort. In de thuiszorg maken planners hier regelmatige gebruik van voor het opvullen van diensten tijdens piekmomenten, zoals vakanties en feestdagen. Een bijkomend voordeel van een flexpool is dat je ook weer makkelijk kan afschalen als de extra hulp niet meer nodig is.
Het realiseren van een flexpool klinkt niet heel lastig. Toch is het vaak niet zo vanzelfsprekend als je denkt en hoopt. We hebben de 6 belangrijkste kenmerken van de ideale flexpool voor je op een rij gezet.
Eén van de belangrijkste kenmerken van een flexpool is een ‘hoge bereidheid’. Hiermee bedoelen we dat de mensen in de pool graag voor elkaar klaarstaan. In een goed werkende flexpool is het geven en nemen. Medewerkers vallen met regelmaat voor elkaar in of staan juist een gewilde dienst aan iemand anders af.
In de ideale flexpool weet iedereen wat de verwachtingen zijn. Het is duidelijk wie de diensten uitzet en wanneer. Ook weten de flexmedewerkers wanneer er een reactie wordt verwacht. Communicatie is de key. Het is bijvoorbeeld praktisch om een groepsapp te hebben zodat de flexmedewerkers en planners makkelijk met elkaar kunnen schakelen.
Essentieel voor een goede flexpool is de binding met de organisatie. Medewerkers die zich verbonden en verantwoordelijk voelen voor de organisatie, zijn meer bevlogen in hun werk. Hoewel dit lastig kan zijn voor flexmedewerkers, is het wel van belang dat zij voelen dat ze een belangrijk onderdeel zijn van de organisatie.
Essentieel voor een goede flexpool is diversiteit. Dat betekent niet dat er alleen maar ruimte is voor verpleegkundigen, maar dat er voor alle soorten diensten wel iemand is. Als planner kan je veel geld besparen door een medewerker met de juiste deskundigheid op de juiste dienst te zetten. Meer weten over hoe je als planner wat extra geld in het laatje kan brengen voor jouw organisatie? Lees dan hier verder.
Bespaar niet op de software. Goed werkende software kan jou erg ondersteunen in het planproces. Investeer tijd en aandacht in het kiezen van goede software en in het leren van het gebruik ervan.
Evalueer en analyseer tot slot regelmatig. Vaak komen flexteams er niet aan toe, maar toch is het wijs om af en toe even stil te staan. Wat hebben we de afgelopen periode gedaan? Zijn onze doelen behaald? Wat ging goed en wat kan beter?