Kenniscentrum

Het belang van een intakegesprek voor de kraamzorgplanning

Een intakegesprek is belangrijk voor het leveren van goede kraamzorg tijdens de kraamweek. Tijdens zo’n gesprek bespreekt de kraamzorgconsulent belangrijke informatie met de cliënt en worden de wensen en voorkeuren op papier gezet.

Benieuwd wat zo’n intakegesprek inhoudt en waarom dit zo belangrijk is in de kraamzorg? In deze blog beschrijven we wat er zoal wordt besproken en welke informatie uit het intakegesprek invloed heeft op de kraamzorgplanning.

Wat houdt een intakegesprek in?

Tussen de 28e en de 32e week van de zwangerschap vindt het intakegesprek met de kraamzorgconsulent plaats. Naast een eerste kennismaking komen er tijdens dit gesprek allerlei onderwerpen aan de orde. Dit zijn de belangrijkste gesprekspunten:

  • Aantal kraamzorguren
  • Taken van de kraamverzorgende
  • Thuis-/ ziekenhuisbevalling
  • Woonsituatie
  • Wensen/ voorkeuren
  • Borst-/ flesvoeding
  • Persoonlijke situatie
  • Babyspullen

Waar draagt het intakegesprek aan bij?

Een intakegesprek vormt de basis van een goede kraamweek. Hoe beter de kraamverzorgende weet wat de wensen van de cliënt zijn, hoe passender de zorg is. Daarnaast is een intakegesprek ook van groot belang voor het maken van de kraamzorgplanning. Dit gaat verder dan een match tussen het aantal uren zorgvraag, de beschikbaarheid van de medewerker en de Arbeidstijdenwet.

Team

Om een goede match te maken tussen cliënt en kraamverzorgende is het ook belangrijk dat er andere onderwerpen ter sprake komen, zoals bijvoorbeeld de woonsituatie. Het kan zijn dat een kraamverzorgende met rugklachten geen goede match is met een gezin dat op de 3e etage woont, zonder lift. Ook huisdieren zijn een punt van aandacht. Een kraamverzorgende met een kattenallergie kan moeilijk bij een gezin worden geplaatst met katten.

Welke meerwaarde heeft het verder voor de planner?

Een intakegesprek, waarin duidelijk naar voren is gekomen wat de wensen en voorkeuren van de cliënt zijn, hoe de persoonlijke situatie eruitziet en wat de woonsituatie is, is erg waardevol voor een planner. Als planner heb je zo een goed beeld van het gezin en dit creëert flexibiliteit in tijden van nood.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Wanneer er grote vraag is, kan je beter inschatten waar je wel of niet kan sleutelen aan het aantal zorguren of waar je mogelijk kan wisselen van kraamverzorgende. Kan er bijvoorbeeld een partner of een mantelzorger inspringen? Een alleenstaande moeder heeft namelijk meer hulp nodig dan een gezin met twee partners.

Kan je na een intakegesprek alles voorzien?

De kraamzorg blijft een bijzondere tak van zorg. Je kan een kraamweek nooit volledig voorspellen. Bovendien is geen gezin hetzelfde en kan een veranderende medische situatie veel invloed op de planning hebben. Dit maakt werken in de kraamzorg ontzettend dynamisch. Soms heeft een gezin meer zorg nodig en moeten er extra uren worden geleverd. In het meest negatieve geval moet moeder en/of kind opgenomen worden in het ziekenhuis.

Is alles dus te voorzien? Nee, maar door van tevoren een goed beeld te hebben van een gezin, kan je als planner in ieder geval rekening houden met de factoren die wél te voorspellen zijn. Via een intakegesprek wordt alle ‘voorspelbare’ informatie verzameld en dat maakt het zo’n belangrijk onderdeel van het proces.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum