De kraamzorg-arbeidsmarkt is krap. Om kraamverzorgenden aan te trekken en te behouden, bieden sommige kraamorganisaties een zogeheten mamacontract aan. Dit houdt in dat kraamverzorgenden kunnen werken tijdens opvang- en schooltijden. Hierdoor kunnen zij werk en privé beter combineren en wordt werken in de kraamzorg aantrekkelijker.
In deze blog leggen we je uit wat een mamacontract precies inhoudt en hoe dit wordt ingezet in combinatie met een rooster.
Kraamzorgorganisaties die deze contracten aanbieden, mikken hiermee vooral op jonge moeders. Voor deze kraamverzorgenden is het werken van reguliere diensten in de kraamzorg lastig te combineren met de zorg voor een eigen kind. Om te voorkomen dat fantastische kraamverzorgenden de branche verlaten, biedt een mamacontract een mooie oplossing. Het is een kleiner contract dat binnen opvang- en schooltijden valt.
Kraamverzorgenden met een mamacontract krijgen meestal een contract van +/- 20 uur per week aangeboden en werken gemiddeld zes uur per dag binnen schooltijden. Daardoor hoeven zij zich niet in bochten te wringen en extra opvang te regelen, aangezien zij de ochtenden en middagen grotendeels vrij zijn. Het mamacontract biedt jonge moeders de kans om er voor hun eigen kind én voor een kraamgezin te zijn!
Een mamacontract wordt vaak gecombineerd met een rooster. Dit houdt in dat een kraamverzorgende weet wat de vaste werkdagen en de vrije dagen zijn. Dit werken ‘volgens rooster’ maakt het, helemaal voor moeders, mogelijk om de privé-situatie beter te laten aansluiten op de baan als kraamverzorgende.
Het rooster zorgt voor een bepaalde continuïteit. Naast dat dit voor kraamverzorgende moeders de nodige voordelen met zich meebrengt, krijg je als planner hierdoor ook meer grip op de bezetting en inzet binnen het team. Dit zorgt uiteindelijk voor minder verzuim, wat leidt tot minder last-minute wijzigingen. Dat scheelt iedere maand weer tijd die je kwijt bent aan het sluitend krijgen van een rooster. Je bespaart daarnaast op de inhuur van externen om gaten in het rooster te dichten.
De overzichtelijkheid en transparantie van het rooster maakt het voor de planner duidelijk waar hij aan toe is.
Naast dat je met een mamacontract inspeelt op de krapte van de arbeidsmarkt en diensten voorspelbaar maakt, is het ook een goed voorbeeld van meedenken als organisatie. Het signaleren van aandachtspunten die je krijgt van het personeel en hiernaar handelen zorgt voor minder weerstand bij kraamverzorgenden. Het creëren van een prettige werkomgeving is natuurlijk prioriteit.