Ontdek de sleutel tot een vlekkeloze kinderopvangplanning. Tijdens een goedbezocht webinar, onthulde Astrid Boot-van Gool, een ervaren interim–professional op het gebied van kinderopvang en zorg, haar inzichten over het plannen in de kinderopvang. Als voormalig eigenaresse van een kinderopvang kent ze de cruciale rol van een solide planning als geen ander. Benieuwd naar haar geheimen voor een ongeëvenaarde kinderopvangplanning? Lees snel verder!
Aandachtspunten in een kinderopvangorganisatie
Astrid wordt vaak benaderd voor hulp bij kinderopvangorganisaties. Wanneer zij gevraagd wordt om mee te denken over de planning van een kinderopvangorganisatie, let zij op verschillende aspecten. Denk aan de structuur, het benutten van het plansysteem, onboarden van nieuwe planners of het behouden van een gezonde balans. We zetten deze tips & tricks voor je op een rij.
de taken, verantwoordelijkheden en processen die bij het planningsproces komen kijken. Dit helpt je om potentiële knelpunten, inefficiënties en verbeterpunten te identificeren, zodat het planningsproces effectiever en efficiënter kan verlopen.”
Benut het plansysteem
Astrid gaat bij kinderopvang organisaties vervolgens na of het plansysteem optimaal wordt benut. Zijn alle mogelijkheden van het systeem bekend bij de planners? Daarnaast is ze nieuwsgierig naar hoe de organisatie omgaat met nieuwe functies en updates. Deze updates kunnen vanuit verschillende afdelingen binnenstromen, zoals functiebeheer, de organisatie zelf of de planningsafdeling.
“Hou deze updates nauwlettend in de gaten, ze kunnen namelijk invloed hebben op de regels die de planners samen hebben opgesteld. Mijn tip is om wekelijks een moment in te plannen om deze nieuwe updates samen met de planners en de applicatiebeheerder door te nemen.”
Black box van de organisatie
De groep van planners is als het ware de ‘black box’ van de organisatie. Zij hebben een diepgaand inzicht in de organisatie, en het is essentieel dat ze dit inzicht niet voor zichzelf houden, maar delen met anderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vroegtijdig signaleren wanneer er een grote uitstroom van kinderen naar het basisonderwijs te verwachten is.
“Planners staan in een unieke positie om als eerste aan de bel te trekken. Het is belangrijk dat planners niet geïsoleerd werken, maar actief betrokken zijn bij de rest van de organisatie.”
Evenwicht en werkdruk
Binnen de kinderopvang is het een uitdaging om een evenwicht te vinden en te behouden tussen omzet en personeelskosten. Dit evenwicht is essentieel voor de vitaliteit van de organisatie, omdat het aangeeft wat de organisatie kan dragen. Een goede planner kan hier een steentje aan bijdragen.
Wat iemand volgens Astrid een goede kinderopvangplanner maakt? “Het is belangrijk om te luisteren naar zowel de behoeften van de medewerkers als die van de klant. Maar ook om aandacht te besteden aan je eigen behoeften. Het behouden van ontspanning in je functie is een belangrijk aspect van effectief plannen.”