Kenniscentrum

Softwaresysteem Roosterplanning: de voor- en nadelen

Als je als planner bij ThuiszorgPlanners wordt gedetacheerd, dan is er een reële kans dat deze zorgorganisaties niet allemaal hetzelfde plansysteem gebruiken. We hebben al veel verteld over onze ervaring met het programma Nedap ONS, maar we werken ook regelmatig in andere systemen. Lornange Martina is werkzaam voor ThuiszorgPlanners en maakt op het moment gebruik van de software ‘Roosterplanning’ voor haar opdracht. We spraken haar over haar ervaringen en bevindingen.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Wat is Roosterplanning?

“Roosterplanning is een plansysteem dat gebruikt wordt binnen de intramurale planning. Het is een compleet systeem dat voor zowel de planners als de medewerkers ondersteunend werkt. Als basisrooster wordt er gebruikt gemaakt van ‘de stempel’. Dit basisvenster kan je instellen op 7 dagen of op 4 weken. Dit rooster kan zich tot in de eeuwigheid herhalen, wat handig is voor de planning op lange termijn”, vertelt Lornange.

De voordelen

Op dit moment is Lornange werkzaam als interim planner voor De Zellingen. “Alle collega’s hebben een eigen afdeling, maar deze zijn wel met elkaar gekoppeld. Het overhevelen van medewerkers van de ene naar de andere afdeling gaat in Roosterplanning erg gemakkelijk. Doordat je als planner meerdere vensters/ roosters naast elkaar open kan zetten is het makkelijk om het overzicht te behouden. Veranderingen worden gelijk in alle relevante roosters aangebracht.”

“Tekorten zijn in Roosterplanning ook goed zichtbaar. De medewerkers op de afdeling kunnen deze open uren zien als zij inloggen. Hier kan via het systeem op gereageerd worden. Dat scheelt veel mailwisselingen, papier en appjes!”

Bovendien kunnen medewerkers onderling hun diensten ruilen binnen het systeem. “Dit scheelt je als planner veel werk. Het systeem controleert op de juiste deskundigheid, maar het kan natuurlijk voorkomen dat er iets verkeerd is ingevoerd in het systeem. Daarom moet je als planner wel geregeld controleren of er daadwerkelijk geruild kan worden op basis van deskundigheid.”

Een uniek voordeel van Roosterplanning is dat je iedereen afzonderlijk verschillende rechten kan geven. “Zo kan je als planner precies aangeven welke medewerker wel het rooster van de andere afdeling kan zien en wie niet. Ook kan je aangeven wie aanpassingen kan maken in het rooster.”

Ruimte voor verbetering

Een handige tool die Lornange nog mist, is de berekening van de basisbezetting. “Binnen het rooster wordt duidelijk aangegeven of er genoeg medewerkers staan ingepland, maar niet of er genoeg deskundigheid is. Er wordt dus geen verschil gemaakt tussen bijvoorbeeld een helpende en een verpleegkundige.”

Roosterplanning  is een systeem dat écht gemaakt is voor op de afdeling. Voor extramurale planning, zoals in de thuiszorg, is het systeem minder praktisch omdat er weinig gedaan kan worden met routeplanning en reistijd. Ons Nedap is hier beter voor te gebruiken.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg
Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum