Kenniscentrum

Belang continuïteit in de planning

Iedereen is weleens afwezig. Bijvoorbeeld vanwege ziekte, vakantie of (zwangerschaps-)verlof. Ook planners. Als er een planner bij jou uitvalt, wie neemt dan deze taken over? Wat heeft dat voor gevolgen op de planning? Maar nog belangrijker, wat voor effect heeft dit op de zorg?  
 
We vroegen aan Linda van Daal, planner bij ThuiszorgPlanners, wat het belang is van continuïteit in de planning en wat er gebeurt als een planner uitvalt.  

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Uiteenlopende oplossingen 

Linda heeft ruime ervaring in de zorgplanning, zowel intramuraal als extramuraal. Ook heeft zij al voor verschillende zorgorganisaties gewerkt. “Overal vangen ze een uitvallende planner weer anders op. Maar alle organisaties zijn zich er wel van bewust dat de taken van een planner niet zomaar kunnen blijven liggen”, aldus Linda. 

De back-up planner  

Binnen grote organisaties werken planners vaak in duo’s. Ook Linda heeft weleens samengewerkt met een collega op de planning. “Als je samen met een collega werkt, kan je op elkaar terugvallen in tijden van ziekte of uitval. Je hebt als het ware een back-up planner die een deel van de taken tijdelijk kan overnemen.”  

Een andere vorm van een back-up planner is het ruilen van planners tussen locaties van dezelfde organisatie. Als er echt acuut een planner nodig is, komt het voor dat een planner uit een ander deel van het land de essentiële taken voor een korte periode overneemt. “Dit is echter geen lange termijn oplossing. Vaak is deze planner zelf al druk genoeg met zijn of haar eigen werk.” 

Zelfsturend team 

Soms zijn er medewerkers binnen het zorgteam die wat planervaring hebben of de competenties hebben om goed te plannen. “Als een planner een langere tijd uitvalt, dan kan het een oplossing zijn om de lichte plantaken te verdelen onder de medewerkers. Deze leden van het team moeten dan wel een bepaalde periode extra uren maken”, aldus Linda.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Afhankelijk van de duur 

In principe is de invulling van de taken van een planner volledig afhankelijk van de duur van de uitval. Dit is alleen negen van de tien keer niet te voorspellen. Bij zwangerschapsverlof of een lange vakantie is het bijvoorbeeld mogelijk om vooraf al een gedetacheerde planner te regelen, maar bij plotseling uitval zoals ziekte is het lastiger te ‘plannen’.  

Externe planner inschakelen 

Bij ThuiszorgPlanners begrijpen we deze moeilijkheid. Daarom regelen wij ook bij acute tekorten snel een vervangende planner. Soms is het zelfs mogelijk om binnen een week al een planner op locatie te hebben. Daarbij is het voor ons ook mogelijk om de vaardigheden en senioriteit van de planner af te stemmen op de behoefte van de organisatie. Zo komt de continuïteit van de zorg niet in gevaar. Heb je een planner nodig? Ga dan naar deze pagina. 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum