Als intramurale planner houd je je bezig met het roosteren binnen een zorginstelling, zoals een verpleeghuis of een ggz-instelling. Waar hou je rekening mee? Hoe kan je dit zo optimaal mogelijk regelen in Nedap ONS? In het afgelopen webinar gaf Jim Heemskerk een aantal tips en trucs om het intramuraal plannen net wat makkelijker te maken met gebruik van het plansysteem Nedap. In deze blog krijg je van ons alvast de belangrijkste tips.
Het maakt in principe niet uit in welk programma je werkt, het opzetten van een basisrooster is altijd een goede start. Verzamel informatie over de vaste vrije dagen en weekenden van je medewerkers. Deze dagen staan vaak voor lange termijn vast. Het één keer ordenen van deze gegevens in een basisrooster scheelt je in het vervolg veel tijd en moeite.
Er wordt vaak gevraagd waarom het rooster niet uitgeprint aan de muur hangt. Volgens de wet op privacy is het niet meer toegestaan om het rooster uit te printen en zichtbaar te maken voor iedereen. Verwijs de medewerkers daarom naar het medewerkersportaal. In dit portaal kunnen ze zowel hun eigen rooster als het teamrooster inzien.
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel vaste nachtmedewerkers, maar toch is het een aanrader om deze medewerkers ook minimaal twee dagen per maand een dagdienst te laten draaien. Het is belangrijk dat deze medewerkers de cliënten ook af en toe overdag meemaken. Dit zorgt voor een betere binding met de cliënt wat weer leidt tot betere zorg.
Vergeet ook niet dat zeven nachten op, zeven nachten af werken bij nieuwe medewerkers echt niet meer is toegestaan. Meer weten over aan welke regels je je als planner moet houden? Lees dan ook deze blog!
Als planner is het van groot belang om goed het overzicht te houden. Je kan het jezelf in Nedap makkelijk maken door meeloopdiensten, zoals het re-integreren op de afdeling na ziekte, niet los toe te voegen in het rooster. Dit maakt het namelijk erg onoverzichtelijk. Gebruik daarentegen de gereedschapskist, hiermee kan je een dienstplek toevoegen aan een al bestaande dienst.
Nedap kent veel praktische, vaak nog onbekende, functies. Zo kan je zien wie de meest geschikte medewerker zou zijn voor een dienst, aangeduid van groen, naar oranje, naar rood. Waar is dat op gebaseerd? Nedap houdt rekening met de min- en plusuren van de medewerkers, de juiste deskundigheid en bijzonderheden zoals roostervrije dagen.