Kenniscentrum

De voordelen van cyclisch roosteren in de thuiszorg op een rij

Van alle roostermethodieken is het cyclisch roosteren de meest voorspelbare roostermethodiek. Wist je dat er naast het voorspelbare karakter van het cyclisch roosteren nog veel meer positieve aspecten aan deze roostermethode zitten? 
 
Tijdens het 55e webinar van ThuiszorgPlanners gaf planexpert Jim Heemskerk een uitgebreide uitleg over het cyclisch rooster. Hij legde niet alleen uit wat een cyclisch rooster is, maar benadrukte vooral waarom het zo belangrijk is om deze roostermethode te gebruiken. Je vindt alle informatie hierover in dit artikel. 

Wat is een cyclisch rooster?

Een cyclisch rooster volgt een roulatiesysteem, waarbij elke medewerker hetzelfde dienstenpatroon heeft. Dit betekent dat elke medewerker gedurende een bepaalde periode dezelfde diensten draait, in dezelfde volgorde. Het ontwerp van het rooster hoeft dus slechts één keer gemaakt te worden en kan voor een langere periode worden gebruikt. Het rooster wordt echter wel aangepast als de bezettingsbehoefte anders is, bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes.

TZP - Rooster

Waarom een cyclisch rooster?

Hieronder zetten we een aantal voordelen van plannen met een cyclisch rooster voor je op een rij, zowel voor de medewerker, de organisatie als de cliënt. Als je meer wilt weten over wat een cyclisch rooster precies inhoudt en wanneer je er bijvoorbeeld mee zou moeten beginnen, kun je het gehele webinar terugkijken. Vraag hier de terugkijklink aan.

Verbeterde werk-privébalans

Door het creëren van vaste roosterpatronen kunnen medewerkers hun werk en privéleven beter op elkaar afstemmen. Zo weten ze bijvoorbeeld ruim van tevoren wanneer ze moeten werken en wanneer ze vrij zijn, waardoor ze privéafspraken beter kunnen plannen.

Vermindering van stress en burn-out

Cyclisch roosteren kan de werkdruk verlagen en stress verminderen, omdat medewerkers beter weten waar ze aan toe zijn en minder onregelmatige diensten hoeven te draaien. Hierdoor kan het ziekteverzuim en burn-outklachten verminderen. Bovendien kan minder stress leiden tot een hogere productiviteit van medewerkers, dus het is een win-win situatie!

Kostenbesparing

Door het verminderen van ziekteverzuim en burn-outklachten, kan een organisatie kosten besparen. Minder uitval betekent namelijk dat er minder externe krachten ingezet hoeven te worden, wat extra kosten voorkomt.

Meer lezen over de inzet van externen?

Download dan hier het kennisdocument.

Betere kwaliteit van zorg

De cliënt kan ook profiteren van capaciteitsplanning. Het verminderen van de werkdruk en stress bij medewerkers kan de kwaliteit van de zorg verbeteren. Hierdoor kunnen medewerkers beter hun werk uitvoeren en meer aandacht besteden aan de cliënten.

Hoe maak je een cyclisch rooster?

Ben je overtuigd dat een cyclisch rooster, ook voor jou, de nodig voordelen met zich meebrengt? Dan ben je vast benieuwd hoe je er zelf één maakt. In een eerder artikel beschreven we stap voor stap hoe je het maken van een cyclisch rooster aanpakt. Je leest het artikel via deze link. 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum