Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het nieuwe planjaar. Waar begin je als planner? Waar moet je dit jaar op letten en hoe zorg je ervoor dat je niet achter de feiten aanloopt?
Tijdens het eerste webinar van 2023 vertelde Jim Heemskerk je alles over het maken van een jaarplanning, forecasting en het toepassen van de nieuwe cao-regelgeving. In dit artikel geven we je vast een voorproefje.
Vraag nu de terugkijklink aan.
Geeft het management duidelijk aan wat de verwachtingen voor het nieuwe jaar zijn? Het begin van het jaar is een goed moment om alle doelstellingen van beide kanten op een rij te zetten. Ook de begroting is een belangrijk punt van aandacht in de eerste weken van het nieuwe jaar. Zo voorkom je dat er tegen het einde van het jaar paniek heerst, omdat er teveel is uitgegeven.
Forecasting betekent letterlijk het maken van een voorspelling: hoe gaat het komende jaar eruit zien? Denk daarbij aan het maken van een bruto-netto berekening en de planning van de komende feest- en vakantiedagen. Stuur bijvoorbeeld alvast een mailtje met de vraag of collega’s met Pasen of met Pinksteren willen werken.
Maar ook de andere feestdagen in het eerste half jaar zijn dagen waar je het rooster op tijd voor rond wil hebben. Het scheelt je veel stress verderop in het jaar door nu al over deze punten na te denken.
Een vast onderdeel van de start van het jaar is het maken van een cyclisch rooster. Een cyclisch rooster is een roulerend rooster dat voor langere tijd vastligt. Over een bepaalde periode krijgt iedere medewerker de diensten in dezelfde volgorde. Het rooster blijft zich, met wat kleine (on)voorziene veranderingen, herhalen.
Let op: tijdens vakantieperiodes pas je het rooster wel aan, aangezien de bezettingsbehoefte dan kan afwijken.
Het voornaamste voordeel van het werken met een cyclische planning is dat de voorspelbaarheid van het rooster groot is. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Medewerkers weten in grote lijnen wanneer ze zijn ingepland, en kunnen hier dus rekening mee houden bij het inplannen van privé-afspraken.
Tijdens het webinar sprak Jim ook over het sturen op min- en plusuren. In een eerder webinar gingen we hier nog uitgebreider op in. Wat kan jij als planner doen om ze dit jaar te voorkomen? Ook dit webinar is terug te zien. Die terugkijklink vraag je hier aan.