Kenniscentrum

Natasja over haar baan als planner bij de GGD tijdens corona

Sinds oktober 2021 is Natasja Verhoeve als gedetacheerd planner vanuit ThuiszorgPlanners werkzaam voor de GGD. Ze kwam daar terecht tijdens één van de hoogste coronapieken. Inmiddels draait de corona-afdeling van de GGD weer op een laag pitje, maar is de organisatie nog steeds voorbereid op een nieuwe coronagolf. 

We vroegen Natasja hoe zij de drukte tijdens de coronapieken ervaarde en wat haar huidige taken en toekomstplannen binnen de GGD zijn. 

Starten op het hoogtepunt 

Hoewel de meeste procedures binnen de planning van de GGD al waren ingericht, was de druk enorm toen Natasja in oktober 2021 begon bij de GGD. Naast de test- en vaccinatiestraten lag de nadruk vanuit het management van de GGD in die tijd ook op het opleiden van nieuwe uitzendkrachten. “Naast de planning waren we druk bezig met het opzetten van een opleidingsprogramma. Dit om zoveel mogelijk uitzendkrachten in een korte tijd klaar te stomen voor de taken binnen de GGD. Zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van bron- en contactonderzoek.” 

Huidige taken als planner bij de GGD 

In april begon de afschaling bij de GGD. Er werd afscheid genomen van een grote groep medewerkers en test- en vaccinatiestraten sloten hun deuren. Sindsdien is het planningsgewijs rustig bij de GGD. Natasja: “Qua planning is het sindsdien enkel het bijschaven aan de hand van de coronagolven. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de roosters van de medewerkers van het bron- en contactonderzoek en die van het clusterteam.” 

Vergeleken met de drukte afgelopen winter is het nu kalm bij de GGD. Natasja begon de uitdaging dan ook te missen, maar vond deze terug in een aantal nieuwe, interessante projecten. “Ik ben op het moment bezig met het uitzoeken hoe we medewerkers en potentiële nieuwe medewerkers het best kunnen informeren over de nieuwe EU wet omtrent uitzendkrachten. Door deze wet krijgen uitzendkrachten vergelijkbare rechten als vaste krachten. Aangezien we bij de GGD veel werken met uitzendkrachten, is dit een belangrijk agendapunt.” 

Toename coronabesmettingen  

Bij de GGD werken ze met kernploegen. Dit houdt in dat er altijd een team paraat staat op zowel de afdeling ‘bron- en contactonderzoek’ en de teststraten. “In de media wordt er momenteel al druk gesproken over een opkomende coronagolf aangezien de besmettingen omhoog geschoten zijn. Als het in dit tempo doorgaat moeten we wel gaan opschalen. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat corona nog niet over is”, vertelt Natasja. 

Ziekmelding

Duur van de opdracht 

Het blijft een groot vraagteken of er nog een nieuwe coronagolf komt en in hoeverre men hier ziek van wordt. De GGD behoudt dan ook graag haar mensen. Zo ook Natasja, die in ieder geval nog tot en met december 2022 werkzaam zal zijn voor de GGD. “Naast de nieuwe, leuke projecten is de sfeer op de opdracht erg goed. Op werkgebied zou het interessant zijn om nog eens een piek mee te maken, maar toch hoop ik eerder dat corona snel zijn invloed op de samenleving verliest!” 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum