Kenniscentrum

Planners mogen gezien worden: zo profileer jij jezelf

Als planner houd je van puzzels oplossen. Je wilt een fijne baan creëren voor je zorgcollega’s en werkt hard om de planning zo optimaal mogelijk te maken. Aan het einde van de dag ben jij verantwoordelijk voor een complete planning en word jij op je vingers getikt als de planning niet rond is.

Om dit goed te doen, is het belangrijk dat je jezelf zichtbaar maakt, zowel richting de medewerkers als richting het management. Als je dit niet doet, dan komt het voor dat je niet overal van op de hoogte bent. Collega’s geven wijzigingen niet of niet op tijd door. Managers laten pas laat weten dat de formatie wijzigt. En jouw planning is de dupe.

 

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Jouw taken en verantwoordelijkheden

Als planner bevind je je tussen de hiërarchische lagen. Zo krijg je bijvoorbeeld vaak de ziekmeldingen door, maar mag je er niets mee doen, omdat de manager uiteindelijk verantwoordelijk is. Toch word jij er als planner aan het einde van de dag op aangekeken als er gaten zitten in de planning.

Informatie vanuit het management

Een manager heeft veel verschillende taken binnen de organisatie. Het kan voorkomen dat hij/zij jou niet op tijd op de hoogte brengt van de laatste stand van zaken. Daardoor ben je bijvoorbeeld niet op tijd bekend met lege bedden. En mis je kansen in je planning.

Plan daarom iedere week een half uur in met de manager. Probeer dit echt op te eisen! De manager is dé persoon die jou alle informatie kan verstrekken. En dat heb je nodig om een zo goed mogelijke planning neer te zetten. Ook zorgt dit ervoor dat je wat meer in het licht komt te staan bij de manager, wat leidt tot eerdere berichtgeving.

Jouw verwachte inbreng

Jij bent als planner toegankelijk en zichtbaar op de werkvloer. Meer dan de manager. Medewerkers zijn daardoor eerlijker tegen jou. Dit is ook precies de bedoeling! Plan geen spreekuurtjes in waarop medewerkers naar jou toe kunnen met hun vragen, maar hou het flexibel. De informatie die medewerkers in de wandelgangen delen is erg belangrijk. Zij zijn op de werkvloer aanwezig en merken dus ook als eerste de knelpunten of problemen op.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Jij bent belangrijk

Maak jezelf als planner belangrijk. Jij ziet als eerste wanneer er druk op de planning komt te staan of wanneer er ruimte vrij is. Je moet hiervoor wel op de hoogte zijn! Je hoeft niet continu in de spotlights te staan, maar zorg dat jouw collega’s je gemakkelijk weten te vinden. Dat maakt het uiteindelijk voor jezelf een stuk eenvoudiger om een geschikte planning te maken en daarmee iedereen tevreden te houden!

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum