Kenniscentrum

Wanneer gebruik je Nedap en wanneer Excel?

Vraag jij je ook weleens af wanneer je het beste in Nedap kan plannen en wanneer in Excel? We krijgen deze vraag vaak en vroegen het daarom aan Jim Heemskerk. Jim is werkzaam bij Thuiszorgplanners en heeft veel ervaring als planner in de zorg. Hij is met beide systemen goed bekend.

In deze blog leggen we uit wanneer Jim de overstap maakt van het ene programma naar het andere.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

In principe altijd Nedap

In principe gebruik je altijd Nedap. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk verschillende lijsten naast je standaard planning. Het is helaas wel zo dat Nedap niet helemaal goed voorziet in het maken van een cyclisch rooster. Daar kan je dan beter Excel voor gebruiken.

De vakantieplanning in Nedap is ook wat mager. Deze laat enkel zien hoeveel mensen er op vakantie zijn, in poppetjes. Het wordt niet duidelijk hoeveel contacturen dat bijvoorbeeld zijn. Het is daarom makkelijker om in Excel een vakantieplanning te maken. Excel kan deze uren wél meerekenen.

Losse lijstjes zijn foutgevoelig

Het liefst werk je zoveel mogelijk binnen één systeem. Losse lijstjes zijn nogal foutgevoelig. Er ontstaan meerdere bestanden en waar sla je deze op? Vervolgens werkt iedereen tegelijk in het bestand en heb je geen idee meer hoe de vork in de steel zit.

Gezamenlijk bestand

Als je toch een planning, rooster of een lijst wilt maken in een ander systeem, maak er dan een gedeeld bestand van. Dat kan bijvoorbeeld in OneDrive. Zo is het bestand voor iedereen toegankelijk en worden aanpassingen gelijk doorgevoerd.

Behoud overzicht

Ons advies is om zoveel mogelijk in Nedap te plannen en te werken. Dit maakt het voor iedereen overzichtelijk en toegankelijk. Voor het maken van een cyclisch rooster en/of de vakantieplanning is een uitstapje naar Excel soms wel handig. Zorg er dan wel voor dat het voor iedereen beschikbaar is in een gedeeld bestand.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg
Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum