Het organiseren van een financieel gezond WMO-bedrijf is niet altijd makkelijk. Maar het kan wel! In het tweede webinar van WMOPlanners deelden wij onze kennis en ervaring. Spreker Sieds Rienks is oud-directeur van HH/WMO-bedrijf van de KwadrantGroep. Hij nam de kijkers mee in het organiseren van een financieel gezond WMO-bedrijf.
Benieuwd naar het eerste webinar over hoe je maximale inkomsten uit je WMO-bedrijf haalt? Lees daarvan hier de samenvatting. In het tweede webinar ging hij verder in op de marktontwikkelingen, organisatiestructuur, werknemers en doelstellingen.
Voordat je kan beginnen met het plannen van je WMO-bedrijf, is het handig om te kijken naar de recente marktontwikkelingen. Deze bepalen namelijk het pad dat je als WMO-bedrijf bewandelt. Je kan hierbij denken aan:
Nu je weet waar je aan toe bent, kan je beginnen met het inrichten van een gezonde WMO. Rienks heeft een aantal tips voor een succesvol bedrijf: “Een strak genormeerd begrotingsmodel is essentieel. Je moet goed kunnen schakelen en weten op welke onderdelen je moet bijsturen.” Daarbij hoort ook een voorspelbare productiviteit. “Dat geeft niet alleen jou, maar ook je werknemers rust.” Een platte organisatiestructuur met een minimale overhead hierbij is volgens Rienks van belang.
Rienks: “Eigenlijk hoort deze organisatiestructuur andersom. De thuishulpen zijn natuurlijk de belangrijkste werknemers!”
Een succesfactor voor een gezonde organisatie is een tevreden medewerkerspopulatie. Rienks ziet het liefst een professionele regelruimte. Deze heeft duidelijke kaders waarbinnen medewerkers een bepaalde vrijheid hebben. “Mensen moeten het gevoel hebben dat ze in hun eigen professie kunnen varen. Dat geeft een goed gevoel van eigenwaarde. En daarbij: je werknemers zijn je ambassadeurs, die wil je tevreden houden.”
Essentieel is het goed roosteren en plannen. Daar kan Thuiszorgplanners bij helpen. “Het is belangrijk dat het werk goed verdeeld is over de week. Er staat ook veel druk op thuiszorgmedewerkers.”
Tot slot misschien wel het belangrijkste voor een gezond WMO-bedrijf: reële doelstellingen. Met heldere, haalbare doelstellingen weet je waar je naartoe werkt en hoe succesvol de resultaten zijn. Vertaal deze doelstellingen naar KPI’s (kritieke prestatie indicatoren). Zo behaal je goed meetbare resultaten.
Wil je meer weten over hoe je een gezond WMO-bedrijf organiseert? Kijk dan hier het hele webinar terug.