Kenniscentrum

Zo organiseer je een gezond WMO-bedrijf

Het organiseren van een financieel gezond WMO-bedrijf is niet altijd makkelijk. Maar het kan wel! In het tweede webinar van WMOPlanners deelden wij onze kennis en ervaring. Spreker Sieds Rienks is oud-directeur van HH/WMO-bedrijf van de KwadrantGroep. Hij nam de kijkers mee in het organiseren van een financieel gezond WMO-bedrijf.

Benieuwd naar het eerste webinar over hoe je maximale inkomsten uit je WMO-bedrijf haalt? Lees daarvan hier de samenvatting. In het tweede webinar ging hij verder in op de marktontwikkelingen, organisatiestructuur, werknemers en doelstellingen.

Marktontwikkelingen

Voordat je kan beginnen met het plannen van je WMO-bedrijf, is het handig om te kijken naar de recente marktontwikkelingen. Deze bepalen namelijk het pad dat je als WMO-bedrijf bewandelt. Je kan hierbij denken aan:

  • Complexiteit achter de voordeur. Rienks: “Vanwege de bezuinigingen in de zorg moeten mensen met een WMO-indicatie veel langer thuis blijven wonen. Dan merk je dat de problemen achter de voordeur toenemen. Je komt bijvoorbeeld veel mensen tegen met psychische problemen of een verslaving. De medewerkers van je bedrijf krijgen daarmee te maken. Je moet hen goed ondersteunen.”
  • De toenemende vergrijzing zorgt ervoor dat steeds meer mensen gebruik moeten maken van WMO-voorzieningen.
  • Zorgaanbieders krijgen steeds vaker te maken met kritische burgers en/of kritische familie. Het afhandelen van klachten kan veel tijd en energie vragen.
  • Er zitten schotten tussen de financieringsvormen van bijvoorbeeld WMO en WLZ. WMO-ondersteuning is mogelijk als men thuis of in een kleinschalig wooninitiatief woont. De WLZ geeft recht om in een zorginstelling te gaan wonen. Kijk voor je met je organisatie begint onder welke regeling je gaat vallen.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Inrichten van een WMO

Nu je weet waar je aan toe bent, kan je beginnen met het inrichten van een gezonde WMO. Rienks heeft een aantal tips voor een succesvol bedrijf:  “Een strak genormeerd begrotingsmodel is essentieel. Je moet goed kunnen schakelen en weten op welke onderdelen je moet bijsturen.” Daarbij hoort ook een voorspelbare productiviteit. “Dat geeft niet alleen jou, maar ook je werknemers rust.”  Een platte organisatiestructuur met een minimale overhead hierbij is volgens Rienks van belang.

 

Rienks: “Eigenlijk hoort deze organisatiestructuur andersom. De thuishulpen zijn natuurlijk de belangrijkste werknemers!”

Tevreden medewerkers

Een succesfactor voor een gezonde organisatie is een tevreden medewerkerspopulatie. Rienks ziet het liefst een professionele regelruimte. Deze heeft duidelijke kaders waarbinnen medewerkers een bepaalde vrijheid hebben. “Mensen moeten het gevoel hebben dat ze in hun eigen professie kunnen varen. Dat geeft een goed gevoel van eigenwaarde. En daarbij: je werknemers zijn je ambassadeurs, die wil je tevreden houden.”

Essentieel is het goed roosteren en plannen. Daar kan Thuiszorgplanners bij helpen. “Het is belangrijk dat het werk goed verdeeld is over de week. Er staat ook veel druk op thuiszorgmedewerkers.”

Reële doelstellingen

Tot slot misschien wel het belangrijkste voor een gezond WMO-bedrijf: reële doelstellingen. Met heldere, haalbare doelstellingen weet je waar je naartoe werkt en hoe succesvol de resultaten zijn. Vertaal deze doelstellingen naar KPI’s (kritieke prestatie indicatoren). Zo behaal je goed meetbare resultaten.

Wil je meer weten over hoe je een gezond WMO-bedrijf organiseert? Kijk dan hier het hele webinar terug.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum