Kenniscentrum

Nedap Ons voor efficiënte routes in de wijkverpleging

Als planner in de thuiszorg ben je altijd bezig met het kiezen van de beste routes voor de wijkverpleegkundigen. Je wil natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen verzorgd worden én dat de verpleegkundigen niet langer onderweg zijn dan nodig.

Tijdens het 41e ThuiszorgPlanners webinar heeft Jim Heemskerk, senior planner bij ThuiszorgPlanners, tips & tricks gedeeld om de meest efficiënte routes in te plannen met behulp van Nedap Ons.

Klik hier om het hele webinar terug te kijken.

De driehoek in de thuiszorg

In de thuiszorg kent iedereen de welbekende driehoek: de planner, de wijkverpleegkundige en Nedap Ons (of een ander planpakket). Binnen deze driehoek is het belangrijk dat er goede communicatie plaatsvindt zodat het plan- en zorgproces zo soepel mogelijk verloopt. De planner weet waar de ruimte zit in de planning, de wijkverpleegkundige weet wat de aanvraag inhoudt en Nedap Ons ondersteunt hierbij. Deze partijen moeten daarom goed met elkaar blijven communiceren.

Productiviteit

Onder productiviteit verstaan we de opbouw van de routes. Hoe hoger het percentage hoe efficiënter de route. Organisaties streven naar een hoge productiviteit, want je wil natuurlijk niet dat je medewerkers te lang in de auto of op de fiets zitten.

De duur van de routes

In de thuiszorg heb je te maken met verschillende contracturen. Vaak gaat het om 20 tot 28 uur contracten, maar soms kom je ook 32 of 36 uur contracten tegen. Medewerkers met een groter contract werken gemiddeld twee dubbele diensten per week. Dit wordt toegepast om de medewerkers zo productief mogelijk te maken. ’s Middags is er vaak minder zorg en dan is de productiviteit lager.

Jim geeft als tip om zo veel mogelijk te plannen op 5 of 6 uur routes. Hij vertelt uit ervaring dat dit het best werkt en het zorgt dat de routes behapbaar blijven. Ook zie je dit uiteindelijk terug in de tevredenheid van de werknemers.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Routes van 7 of 8 uur zijn moeilijk productief te maken in de middag. Simpelweg omdat ze te lang zijn. In een enkel geval lukt dit wel, denk bijvoorbeeld aan handelingen die niet per sé in de ochtend of avond uitgevoerd hoeven te worden zoals zwachtelen of wondzorg.

De reistijd

Als planner wil je een wijkverpleegkundige zo min mogelijk reistijd geven. Werk daarom met postcodegebieden. Het werkt efficiënt in stedelijke gebieden, omdat deze vaak drukker zijn. Als een medewerker 2 of 3 postcodes toegewezen krijgt, zal hij of zij meer cliënten bezoeken en zal het uiteindelijk veel schelen in de reistijd.

In landelijke gebieden is dit lastiger te realiseren. Vaak zie je dat enkele dorpen samengevoegd worden zodat de medewerker wel aan zijn of haar contracturen komt. Maar dit zorgt wel voor meer reistijd.

Organisaties streven ernaar om de routes overdag zo’n 80 á 90% productief te maken in stedelijke gebieden. ’s Avonds zal dit percentage rond de 70 á 80% liggen. Dit komt doordat er ’s avonds minder zorg nodig is en de adressen wat verder uit elkaar liggen, waardoor de reistijd langer wordt. Als er wordt gekeken naar landelijke gebieden zal dit percentage op beide momenten van de dag zo’n 10% lager zijn.

Als het gaat om de reistijd kan Nedap Ons hier goed bij helpen. Binnen het systeem is er een optie om een routebeschrijving te maken. Dit staat in verbinding met een satelliet. Hindernissen zoals een file of open brug worden zo meegenomen in de berekening. Met deze informatie is het niet meer nodig om reistijd bij te schrijven, want de reistijd die in Nedap Ons staat is reëel.

Werken met clusters

Het werken met clusters brengt veel voordelen met zich mee. Binnen clusters worden verschillende teams binnen de organisatie niet bij elkaar gevoegd, maar worden routes wel gecombineerd met elkaar. Door het combineren van routes heb je minder personeel nodig en kan je je beschikbare medewerkers efficiënter inzetten. Werken met clusters zie je vaak voorkomen tijdens periodes waar de bezetting van medewerkers wat lager is, zoals in de zomerperiode.

Inrichting Nedap Ons

Het is belangrijk om te zorgen dat je een goed basisrooster hebt. In de thuiszorg gaat dit om de lengte van de routes. Zorg dat deze routes goed vermeld staan voor iedere werknemer, want een basisrooster is het uitgangspunt voor hen.

Voer daarnaast het juiste vervoersmiddel in per medewerker. Binnen Nedap Ons wordt per vervoersmiddel gerekend met een aantal km/h. Dus als er bij een medewerker als vervoersmiddel auto is ingesteld en hij of zij reist met de fiets dan rekent Nedap Ons wel met 50km/h.

Tip! Stel het vervoersmiddel in stedelijke gebieden altijd in op fiets. Door de drukte op de weg in deze gebieden zal het uiteindelijk qua reistijd overeenkomen.

Als je bovenstaande punten meeneemt tijdens het plannen zullen jouw roosters altijd voorzien zijn van de meest efficiënte routes. Wil je zien hoe dit eruit ziet in Nedap Ons? Vanaf minuut 19:34 in het webinar laat Jim dit zien.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum