Kenniscentrum

De vakantieplanning: inzetten van externen en zzp’ers

Hoewel het weer nog niet meewerkt, staat de zomer wel alweer om de hoek. In ieder geval voor de planners in de thuiszorg. De vakantieplanning in de zomer is de grootste puzzel van het jaar, aangezien het merendeel van de medewerkers toch graag een aantal weken vrij wil. Hoe los je dit op?

Tijdens het 54e ThuiszorgPlanners webinar vertelde Jim Heemskerk je alles over de inzet van externen en zzp’ers om deze plekken op te vullen.

Opbouw van de flexibele schil

Een flexibele schil is op verschillende manieren op te bouwen. Binnen kleinschalige woonvoorzieningen of organisaties is de lente hét moment om te gaan werven. Je hebt nu nog opties om stagiaires en leerlingen in te schakelen. Ook oud-leerlingen of medewerkers met een klein contract zijn handig om te benaderen voor de opbouw van de flexibele schil.

Bij grote organisaties zie je dat een flexpool vaak centraal geregeld is, met een aantal verantwoordelijke planners. Hier is van belang dat de afdeling ‘opleiding’ doorgeeft wanneer stagiaires en/of leerlingen uitstromen. Zij zijn mogelijk bereid om een contract aan te nemen voor de zomer. Met het oog op de continuïteit is het belangrijk dat hier een vaste voorkeurslocatie of regio aan gekoppeld wordt, zodat de cliënten bekende gezichten zien.

Team

Flexpool aanvullen met externen

Wanneer je je flexpool niet voldoende gevuld krijgt door krapte op de arbeidsmarkt of verandering van de zorgvraag, zijn er verschillende manieren om je flexpool aan te vullen met externen. Bijvoorbeeld met zzp’ers of uitzendkrachten. Hieronder delen we 3 tips.

Tip 1. Oriënteer je goed op de markt van bemiddelingsbureaus

Hier heb je namelijk veel opties, met ieder een unieke visie en manier van werken. Let goed op de fee (bemiddelingskosten) voor een zzp’er en/of uitzendkracht.

Tip 2. Stel duidelijke kaders

Weet wat je zoekt. Denk daarbij aan het vereiste van een VOG of een BHV, opleidingsniveau, ervaring en, indien nodig, welke tiltechnieken iemand kent. Op deze eisen kan je gelijk bij het eerste contact filteren, wat je veel tijd scheelt.

Tip 3. Zorg dat alles juridisch en belastingtechnisch goed is geregeld binnen je organisatie

De wettelijke kaders zijn de basis voor een goede samenwerking. Alles juridisch en belastingtechnisch goed geregeld hebben zorgt ervoor dat je je meer kan focussen op de inhoud, de uitzendkrachten, in plaats van de bijzaken zoals de tarieven.

Het kan prettig zijn om rechtstreeks met een zzp’er te werken en niet via een bemiddelingsbureau. Hiermee bespaar je de fee. In dit geval is dan wel belangrijk dat je een modelovereenkomst op orde hebt om verkapt dienstverband te voorkomen.

TZP - Rooster

Het flexibel plannen van een externe medewerker

Waar in het planproces plaats je de externe krachten? Stuur je een openstaande dienst direct naar een externe of laat je eerst je vaste medewerkers en flexpool reageren op een dienst? Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het moment van inzet. Tijdens de zomerperiode ben je waarschijnlijk blij met iedereen die wil werken!

Externen en ATW, afmeldtermijnen en ad hoc diensten

De inzet van externen en zzp’ers is een onderwerp waar Jim nog uren over door kan vertellen. Tijdens het webinar ging hij onder andere nog in op de afspraken over afmeldtermijnen en werd de vraag beantwoord of externen zich ook aan de ATW moeten houden. Het hele webinar kan je terugkijken via deze terugkijklink.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum