Kenniscentrum

Waarom cyclisch roosteren voor rust zorgt

Als planner is het elke keer weer een uitdaging om een passend rooster te maken. Waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat iedereen tevreden is en ook blijft? Een goed rooster is essentieel;  het creëert rust en duidelijkheid binnen het team. Jim Heemskerk van ThuiszorgPlanners geeft een aantal praktische tips over hoe je kan plannen door middel van een cyclisch rooster. Het volledige webinar terugkijken? Vraag dan hier de terugkijklink aan.

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Wat is cyclisch roosteren?

Een cyclisch rooster is een rooster dat rouleert en waarbij iedere medewerker hetzelfde dienstenpatroon volgt. Over een periode krijgt iedere medewerker de diensten in dezelfde volgorde. Een rooster hoeft dus maar één keer ontworpen te worden, waarna het vervolgens voor langere tijd gebruikt kan worden. Wel pas je het rooster aan tijdens vakantieperiodes, wanneer de bezettingsbehoefte kan afwijken.

Duidelijkheid

Het voornaamste voordeel van werken met een cyclische planning is dat de voorspelbaarheid van een dergelijk rooster groot is. Het rooster ligt namelijk in principe voor langere tijd vast, wat zorgt voor duidelijkheid en houvast. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is, omdat het rooster zich, met wat kleine (on)voorziene veranderingen, blijft herhalen.

Automatisch rekenen

Om een cyclisch rooster op te zetten gebruikt Jim Excel. Het programma ondersteunt je in de planning en rekent als ware met je mee. Zo zie je in één oogopslag wie nog uren tekort komt en voor wie je uren teveel hebt ingepland. Een bijkomend voordeel van een cyclisch rooster is dat week 1 en 3 in wezen hetzelfde zijn, evenals week 2 en 4. De puzzel hoeft dus alleen maar in de eerste twee weken te worden opgelost, dit scheelt tijd en het wiel opnieuw uitvinden is onnodig.

Tips voor je begint

  • Inventariseer op voorhand.
    Naar de supermarkt zonder boodschappenlijstje is een garantie om iets te vergeten, zo ook om te starten met het maken van een rooster zonder voorkennis. Welke diensten zijn er nodig? Welke mensen zijn er beschikbaar en voor hoeveel uur?
  • Begin met het plannen van de weekend- en nachtdiensten.
    Dit gevolgd door de avonddiensten en als laatste de dagdiensten. De weekenddiensten zijn het duurste om door externen te laten opvullen, gevolgd door de nacht- en dan avonddiensten.
  • Maar de belangrijkste tip: maak het bespreekbaar!
    75% vastzetten en de rest door de planner laten invullen? Overleg het. Er is veel mogelijk als je op de hoogte bent van de meningen en voorkeuren van jouw collega’s.
ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg
Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum