Als planner is het elke keer weer een uitdaging om een passend rooster te maken. Waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat iedereen tevreden is en ook blijft? Een goed rooster is essentieel; het creëert rust en duidelijkheid binnen het team. Jim Heemskerk van ThuiszorgPlanners geeft een aantal praktische tips over hoe je kan plannen door middel van een cyclisch rooster. Het volledige webinar terugkijken? Vraag dan hier de terugkijklink aan.
Een cyclisch rooster is een rooster dat rouleert en waarbij iedere medewerker hetzelfde dienstenpatroon volgt. Over een periode krijgt iedere medewerker de diensten in dezelfde volgorde. Een rooster hoeft dus maar één keer ontworpen te worden, waarna het vervolgens voor langere tijd gebruikt kan worden. Wel pas je het rooster aan tijdens vakantieperiodes, wanneer de bezettingsbehoefte kan afwijken.
Het voornaamste voordeel van werken met een cyclische planning is dat de voorspelbaarheid van een dergelijk rooster groot is. Het rooster ligt namelijk in principe voor langere tijd vast, wat zorgt voor duidelijkheid en houvast. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is, omdat het rooster zich, met wat kleine (on)voorziene veranderingen, blijft herhalen.
Om een cyclisch rooster op te zetten gebruikt Jim Excel. Het programma ondersteunt je in de planning en rekent als ware met je mee. Zo zie je in één oogopslag wie nog uren tekort komt en voor wie je uren teveel hebt ingepland. Een bijkomend voordeel van een cyclisch rooster is dat week 1 en 3 in wezen hetzelfde zijn, evenals week 2 en 4. De puzzel hoeft dus alleen maar in de eerste twee weken te worden opgelost, dit scheelt tijd en het wiel opnieuw uitvinden is onnodig.