Kenniscentrum

Wat als je als planner de volledige regie zou hebben?

De planner is binnen een organisatie vaak het ondergeschoven kindje, maar zo’n belangrijke schakel. Als planner heb je lijntjes in de gehele organisatie: zowel met het kantoorpersoneel, de zorgmedewerkers als de cliënten. Hoe zorg je ervoor dat er meer eenheid ontstaat tussen de manager, het HR en jou als planner? En welk effect zou het hebben als de planner de touwtjes in handen zou krijgen? 

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Vergeten taken  

De standaard taken van een planner zijn algemeen bekend. Denk aan het controleren van de beschikbaarheid van medewerkers, het matchen van de zorgvraag met deze beschikbaarheid en het uiteindelijk opzetten van een zo goed mogelijk rooster. Naast deze taken zijn er ook genoeg, vaak vergeten, andere werkzaamheden waar je je mee bezig houdt. Zo heb je als planner invloed op het welzijn van de medewerkers, de financiën, maar ook op het beperken van het personeel dat niet in loondienst is.  

Eén team 

Binnen de organisatie zijn er niet altijd duidelijke afspraken over het beleid en de planning. Het zou een grote stap vooruit zijn als de neuzen van de manager, HR en de planner dezelfde kant op staan. Niet alleen voor de duidelijkheid naar medewerkers, maar ook zodat je als planner terug kan vallen op de rest van de organisatie bij moeilijke situaties. 

Het komt voor dat een manager, buiten bestaande afspraken om, toezeggingen doet naar specifieke medewerkers. Hierdoor krijg je onrust in een team en wordt het werk als planner moeilijker gemaakt. Bijvoorbeeld: één vaste vrije dag per week is de regel, maar twee medewerkers met kinderen mogen er drie. Je voelt het al: dat geeft problemen voor de planner maar zorgt ook voor onvrede bij collega’s.  

Volledige regie van een planner? 

De planner is het centrale punt van de organisatie. Het contact met de manager, HR, financiën, de medewerkers en de cliënten is nauw. Stel dat de volledige regie bij de planner zou liggen, dan zou er potentieel in elke situatie snel en efficiënt geschakeld kunnen worden. Wat leidt tot een optimale primaire bedrijfsvoering. Als planner ben je bovendien degene met het overzicht en de helicopterview. 

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Zo zorg je voor meer eenheid 

Grote kans dat het binnen jouw organisatie niet realiseerbaar is voor een manager om jou de touwtjes in handen te geven. Dat is ook waar een manager voor is. Maar om duidelijkheid en eenheid te creëren, is het aan te raden om meer overlegmomenten in te plannen. Denk aan een wekelijks overleg met de eindverantwoordelijke zorgmanager om samen een goede bedrijfsvoering te realiseren.  

Kern van het verhaal: maak samen afspraken, reflecteer regelmatig over de huidige stand van zaken en opereer uiteindelijk met één beleid naar de medewerkers. 

 

 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum