Kenniscentrum

Alles wat jij moet weten over de nieuwe arbeidsvoorwaarden

Rust en regelmaat, daar moeten oproepkrachten naartoe. Om dat te bereiken is er op 1 augustus een wetswijziging doorgevoerd. Het gaat om de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden, die erop toeziet dat medewerkers meer regelmaat en duidelijkheid krijgen. Door deze wet zullen er een aantal dingen veranderen voor planners, werkgevers en medewerkers. Wij zetten de belangrijkste veranderingen op een rijtje. 

Je vindt de volledige wetswijziging op deze pagina. 

Waarom deze wetswijziging voor de arbeidsvoorwaarden? 

De vernieuwde wet moet ervoor zorgen dat werknemers met flexibele uren meer regelmaat en duidelijkheid krijgen. Het brengt ons een stap dichter bij de EU-richtlijnen voor arbeidsvoorwaarden. De wijzigingen bieden werknemers meer duidelijkheid, maar kunnen voor planners de planning nog complexer maken. 

Wat is er nieuw voor oproepkrachten? 

Het belangrijkste verschil is dat er met de werkgever referentiedagen en –tijdstippen worden vastgelegd. Dat betekent dat je met de oproepkrachten afspreekt op welke dagen en tijden ze sowieso kunnen werken. Je probeert ze zo veel mogelijk op deze momenten in te plannen. Plan je ze toch buiten de afgesproken momenten in, dan hebben de oproepkrachten het recht om je voorstel af te wijzen. Oproepkrachten mogen hun werk niet weigeren als ze binnen de afgesproken momenten worden ingepland. 

Wat is er nieuw voor contracten met flexibele tijden? 

Deze nieuwe regel geldt ook voor werknemers met flexibele uren. Daarnaast is het vanaf nu ook verplicht om minimaal 4 dagen van tevoren te communiceren op welke dagen en tijdstippen de medewerkers moeten werken. Als de werknemer binnen 4 dagen wordt afgezegd, dan heeft hij of zij alsnog recht op loon. Deze twee 4-dagen-regels gelden overigens op dit moment al voor de oproepkrachten. Als planner is het daarom belangrijk dat je het rooster ruim op tijd af hebt en dat je medewerkers zo min mogelijk afbelt. 

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Een half jaar in dienst 

Ook nieuw: werknemers die een half jaar in dienst zijn en op onregelmatige tijden werken, mogen vragen naar een werkrooster met meer vaste uren en dagen. De werkgever hoeft hier niet altijd in mee te gaan. Bereid je als planner dan ook voor op het krijgen van dergelijke vragen.  

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Gratis scholing 

Daarnaast zijn er nieuwe regels voor het behalen en betalen van scholing. De werkgever betaalt de scholing waar werknemers recht op hebben. Denk aan afspraken die zijn vastgelegd in de cao of scholing die nodig is voor het uitvoeren van het werk. De scholing moet zo veel mogelijk onder werktijd vallen, of de scholingsuren buiten werktijd worden extra uitbetaald. Ook moet het vervoer en al het lesmateriaal vergoed worden door de werkgever.  

Als planner kan het dus voorkomen dat je werknemers niet of op andere momenten in moet plannen. Bij ThuiszorgPlanners zelf verandert er niet zo veel. Onze scholing voor nieuwe planners zit al ingebouwd in het contract en wordt door ons gefaciliteerd. 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum