Kenniscentrum

De huidige stand in de thuiszorg: het belang van centraal plannen

De afgelopen tien jaar kwam het zelfroosteren in de zorg in opkomst. Toch blijft een centrale planning dominant. Wat zijn de voordelen van centraal plannen? En waarom is het zelfroosteren, het decentraal plannen, minder populair?

Dit en meer besprak Jim Heeskerk in het 60e ThuiszorgPlanners webinar. De belangrijkste punten zetten we in deze blog voor je op een rij.  Het hele webinar terugkijken? Vraag hier de terugkijklink aan.

Centraal plannen

Centraal plannen betekent dat er specifieke, aparte functies voor zijn aangesteld. Plannen is meestal iemands enige taak en heeft daar ook een opleiding voor gedaan. Als planners ziek zijn of verlof hebben, vervangen ze elkaar met een centrale planning gemakkelijk. Bovendien worden de verschillen tussen de zorgafdelingen kleiner door een centrale planning, aangezien er maar één planner op de planning zit.

Meer weten over het verschil tussen een centrale en een decentrale planning? Lees dan hier verder.

De huidige stand in de thuiszorg: het belang van centraal plannen

Vraagtekens bij een centrale planning

Er wordt vaak gedacht dat een centrale planning een ‘ivoren toren’ is. Onbereikbaar en teruggetrokken. Maar dit is juist niet het geval! De planners zijn nog steeds beschikbaar en bereikbaar voor de medewerkers op de afdeling. Alleen niet 24/7. Planners staan niet samen met de medewerkers aan het bed van de patiënt. Maar houden altijd oog voor de cliënten, medewerkers en de werkzaamheden op de afdeling.

Volgens Jim brengt deze afstand juist voordelen met zich mee. De planner is namelijk niet op de hoogte van alle ins en outs binnen het team en kan zo beter objectieve keuzes maken.

Decentraal kost geld

In de praktijk zien we dat zelfsturende teams de ‘wij-cultuur’ versterken. En dat teams vaak minder bereid zijn om elkaar te ondersteunen. De inzet bij andere teams om roosterverstoringen op te vangen, wordt steeds moeilijker. De teams worden eilandjes en zijn genoodzaakt hun eigen uitval op te vangen. Gevolg is dat de externe inhuur omhooggaat en er een overschrijving van het budget ontstaat.

Door de planning centraal te regelen, is er een overkoepelende planner die op de hoogte is van meerdere teams. Deze planner ziet in welke krapte is, en welk team juist kan inspringen.

De huidige stand in de thuiszorg: het belang van centraal plannen

Taakherschikking

Zorgprofessionals zitten over het algemeen niet te wachten op allerlei regelactiviteiten. Ze zijn gaan werken in de zorg om te kunnen zorgen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt, is het de vraag óf je medewerkers wel van de vloer moet halen en moet belasten met de planning.

Daarom is er binnen zorgfuncties steeds meer aandacht voor taakherschikking:  het ontlasten van functies door taken efficiënter te verdelen. Bijvoorbeeld door de planner het ziekteverzuim te laten regelen, en niet de zorgmedewerkers zelf. Het doel: de werkdruk bij deze functies verlagen en het werkplezier vergroten.

Plannen en roosteren is een vak

Vroeger ging een medewerker die niet meer fysiek aan het bed kon staan, ‘de planning wel even doen’. Er komt nu zoveel bij kijken dat dit vandaag de dag niet meer kan. Plannen en roosteren is de laatste jaren steeds complexer geworden. Er is veel kennis en ervaring nodig om het hele proces te overzien en aan de juiste knoppen te draaien om het proces te verbeteren.

Denk aan kosten bewaken, analyse van het werkaanbod en kwaliteit waarborgen. Maar ook productiviteitsnormen halen, flexibiliteit opvangen, persoonlijke voorkeuren van medewerkers meewegen, regelgeving bewaken én dealen met de krapte op de arbeidsmarkt. Plannen is een vak op zich. En planners zijn tegenwoordig écht onmisbaar in de thuiszorg.

Thuiszorgplanner worden?

Ben je enthousiast geworden om als planner dagelijks het verschil te maken? Leuk! We maken graag kennis. Kijk naar de openstaande vacatures en solliciteer.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum