De afgelopen tien jaar kwam het zelfroosteren in de zorg in opkomst. Toch blijft een centrale planning dominant. Wat zijn de voordelen van centraal plannen? En waarom is het zelfroosteren, het decentraal plannen, minder populair?
Dit en meer besprak Jim Heeskerk in het 60e ThuiszorgPlanners webinar. De belangrijkste punten zetten we in deze blog voor je op een rij. Het hele webinar terugkijken? Vraag hier de terugkijklink aan.
Vraagtekens bij een centrale planning
Er wordt vaak gedacht dat een centrale planning een ‘ivoren toren’ is. Onbereikbaar en teruggetrokken. Maar dit is juist niet het geval! De planners zijn nog steeds beschikbaar en bereikbaar voor de medewerkers op de afdeling. Alleen niet 24/7. Planners staan niet samen met de medewerkers aan het bed van de patiënt. Maar houden altijd oog voor de cliënten, medewerkers en de werkzaamheden op de afdeling.
Volgens Jim brengt deze afstand juist voordelen met zich mee. De planner is namelijk niet op de hoogte van alle ins en outs binnen het team en kan zo beter objectieve keuzes maken.
Decentraal kost geld
In de praktijk zien we dat zelfsturende teams de ‘wij-cultuur’ versterken. En dat teams vaak minder bereid zijn om elkaar te ondersteunen. De inzet bij andere teams om roosterverstoringen op te vangen, wordt steeds moeilijker. De teams worden eilandjes en zijn genoodzaakt hun eigen uitval op te vangen. Gevolg is dat de externe inhuur omhooggaat en er een overschrijving van het budget ontstaat.
Door de planning centraal te regelen, is er een overkoepelende planner die op de hoogte is van meerdere teams. Deze planner ziet in welke krapte is, en welk team juist kan inspringen.
Plannen en roosteren is een vak
Vroeger ging een medewerker die niet meer fysiek aan het bed kon staan, ‘de planning wel even doen’. Er komt nu zoveel bij kijken dat dit vandaag de dag niet meer kan. Plannen en roosteren is de laatste jaren steeds complexer geworden. Er is veel kennis en ervaring nodig om het hele proces te overzien en aan de juiste knoppen te draaien om het proces te verbeteren.
Denk aan kosten bewaken, analyse van het werkaanbod en kwaliteit waarborgen. Maar ook productiviteitsnormen halen, flexibiliteit opvangen, persoonlijke voorkeuren van medewerkers meewegen, regelgeving bewaken én dealen met de krapte op de arbeidsmarkt. Plannen is een vak op zich. En planners zijn tegenwoordig écht onmisbaar in de thuiszorg.