Wat is een bruto-netto berekening precies? Vaak kunnen planners én managers hier geen duidelijk antwoord op geven. Mede daarom gaat het berekenen van de bruto-netto berekening vaak verkeerd. Met als gevolg dat de formatie niet zo optimaal is als je van tevoren dacht.
In ons 38e webinar deelt Jim Heemskerk, senior planner bij ThuiszorgPlanners, zijn kennis over het maken van een bruto-netto berekening. De beste tips & tricks hebben we in deze blog verzameld. We lichten toe hoe een bruto-netto berekening in zijn werk gaat en met welke factoren je rekening moet houden.
Een bruto-netto berekening, oftewel de formatiebepaling, is de calculatie van het benodigde aantal medewerkers over een bepaalde periode, waarbij je kan differentiëren naar functieniveau, competenties en bevoegdheden. In het kort: hoeveel FTE (fulltime-equivalent) heb je nodig om aan de zorgvraag te voldoen?
Over het algemeen wordt de bruto berekening heel goed gemaakt. Je telt de beschikbare medewerkers bij elkaar op en vergelijkt dit met de aantal benodigde zorguren. Waar het vaak de mist in gaat, is met het berekenen van de netto formatie. Dan bereken je wat er uiteindelijk écht inzetbaar is op de werkvloer. Vaak is er een groot gat tussen de bruto- en de netto bepaling. Om een goede inschatting te maken van de netto formatie dien je namelijk rekening te houden met de niet-inzetbare uren van medewerkers.
Er zijn een heel aantal niet-inzetbare uren die je vast bekend voorkomen, zoals:
Maar wist je dat er nog veel meer niet-inzetbare uren zijn? Neem het leeftijdsverlof, zwangerschapsverlof, bijzonder verlof, weekoverleg, de begeleiding van leerlingen en de OR-uren. Zelfs de koffiepauze zou je mee moeten nemen in de berekening van de formatiebepaling. Deze vrije tijd is namelijk opgenomen in de cao en dat is dus tijd waar de medewerker recht op heeft.
Weten hoe je aan de hand van de berekening van de netto uren een planning opzet? Dat lees je in dit artikel.
In de meeste gevallen wordt er uitgegaan van een percentage van 4% verzuim door ziekte. Echter is het ziekteverzuim na corona opgelopen tot een gemiddelde van zo’n 20-25% door het hele land heen. Tijdens de piekmomenten van corona lag dit percentage nog veel hoger. Let er daarom op dat je een goede inschatting maakt van het huidige ziekteverzuim binnen jouw organisatie. Als je blijft rekenen met het standaard 4% ziekteverzuim kom je gegarandeerd in de knel met jouw bezetting.