Kenniscentrum

Judith springt in het diepe als GGZ-planner

Planner Judith van der Wende houdt van nieuwe avonturen. Voorheen plande ze voor de VVT, sinds kort doet ze dat voor de GGZ. Ze krijgt iedere dag te maken met dak- en thuisloze mensen en moet in een sector met een schreeuwend personeelstekort het personeel in de roosters ondersteunen. Hoe gaat het haar af? 

“Als gedetacheerde word je vaak ingeschakeld als er een probleem is. Daarom kom je bij een bedrijf binnen en ga je eerst ‘dweilen’. Als alles een beetje droog is, kan je kijken welke kraan openstaat. De druk kwam bij mijn huidige opdracht door de manier waarop er gepland werd.” 

Wat is het verschil in planning tussen VVT en GGZ? 

“Bij de VVT ben je vooral bezig met de lopende zaken. Je leeft van dag tot dag. Bij de GGZ heb je meer een adviserende rol. De teams maken hier namelijk zelf hun rooster. Daar nemen ze ook al de flexkrachten in mee. Wij adviseren dan of het een vitaal rooster is.” 

Wat moet ik me voorstellen bij een vitaal rooster? 

“In een vitaal rooster is er een goede balans tussen werk en vrije tijd voor de werknemers. Per week mag je bijvoorbeeld niet meer dan drie avonddiensten draaien en moet je twee dagen achter elkaar vrij zijn. De problemen waar cliënten mee zitten zijn ook zwaarder dan voorheen. Je wilt het liefst dat het team zich op de begeleiding stort, in plaats van op het rooster.” 

Wat zou het ideaalbeeld zijn volgens jou? 

“Ik vind dat de teams ontlast moeten worden van de planning. Als planners moeten wij een grotere rol gaan krijgen. Het is niet dat ik met mijn duimen zit te draaien nu, maar het is belangrijk om de werkdruk van het team te verlagen.” 

Waar krijg je de meeste voldoening van als GGZ-planner? 

“Er wordt hier heel goed geluisterd naar het personeel. Het geeft ook voldoening dat ik de nieuwe manier van roosteren in gang heb gezet, dus dat de teams worden ontlast van de planning. En iedere keer als ik hier binnenloop, word ik hartelijk begroet. Dat is erg fijn.” 

Wat zou je andere planners mee willen geven? 

“Ik vind het goed om als planner uit je comfortzone getrokken te worden. Je kijkt dan op een andere manier naar dingen en denkt makkelijker out of the box. Als je de mogelijkheid krijgt om met een spannend of uitdagend project mee te doen: maak die stap. Verbreed je horizon! 

Ik ga bijvoorbeeld een avonddienst meelopen. Ik wil weten waarom je die niet vaker dan drie keer per week mag doen. Zo ben ik als persoon: ik spring met beide voeten in het diepe.” 

ThuiszorgPlanners met hart voor de zorg

Meer persoonlijke verhalen lezen?

Bekijk dan onze andere blogs waarin planners hun ervaringen delen. Zo vertelt Wya hoe ze de overstap van vaste planner naar gedetacheerde planner bij ThuiszorgPlanners heeft ervaren. Sandra is onlangs genomineerd voor de PlanMen Worksforce Management Awards en Marleen deelt haar ervaringen met het thuiswerken.

 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum