Kenniscentrum

Planner Wannes over zijn opdracht bij Nusantara

Als je het hebt over bijzondere opdrachten, dan ben je bij Nusantara aan het goede adres. Nusantara is een ouderenzorgorganisatie die zich richt op mensen afkomstig uit Indonesië. En dat merk, voel en ruik je! Wannes van Lonkhuyzen is hier drie maanden geleden begonnen en vertelt ons alles over deze unieke locatie. 

Wat voor soort organisatie is Nusantara? 

Het woonzorgcentra Nusantara biedt langdurige en cultuur-sensitieve zorg en welzijn aan mensen uit het voormalig Nederlands-Indië en hun nakomelingen. De woonomgeving sluit aan op de leefgewoonten en normen en waarden die voor de bewoners belangrijk zijn. “Vanaf het eerste moment dat ik binnenkwam, voelde ik de leuke sfeer. De bewoners kunnen allemaal hun verleden linken aan een Nederlandse kolonie. Zo zijn er Indische en Surinaamse bewoners. Hier is het ook helemaal op ingericht. Naast de inrichting zijn ook de geuren en het eten typisch Indisch.” 

Wat heeft Nusantara te bieden? 

Nusantara is beschikbaar voor ouderen met een zorg-indicatie. Maar wellicht nog wel belangrijker is de Indische cultuur. De bewoners hebben ieder een eigen appartement met een badkamer en keuken. Daarnaast biedt Nusantara 24/7 zorg. Wannes: “Ook worden er veel activiteiten georganiseerd. Als ik even koffie ga halen zie ik soms wel dertig bewoners in de eetzaal zitten. De activiteiten zijn heel divers, zo worden er veel verhalen over vroeger vertelt, maar wordt er ook wel eens naar een klassieker als André van Duin gekeken!”  

Wat maakt Nusantara zo uniek? 

“Alles straalt interesse en diversiteit uit. Zo ook de medewerkers. Er werken mensen uit Afrika, Zuid-Amerika en zelfs uit Zuidoost-Azië. Soms ervaar je daardoor uitdaging in de communicatie, omdat nog niet iedereen de Nederlandse taal optimaal beheerst. Maar dat valt helemaal in het niet als je ziet wat voor lieve, vriendelijk mensen het zijn.”  

Hoe ben je bij hier terecht gekomen? 

Zelf was Wannes nog niet bekend met de organisatie. Het bijzondere is dat hij hiervoor voornamelijk op de revalidatieplanning heeft gezeten. “Mijn opdracht in de revalidatie liep af en met RevalidatiePlanners waren we opzoek naar iets nieuws. Toen kwam dit op mijn pad! Het is een heel verschil met de revalidatiesector, maar het bevalt mij tot nu toe heel erg goed.” 

Wat zijn jouw taken als planner? 

“Wat ik heb gemerkt is dat de plansectoren in de basis erg op elkaar lijken. Zo is er een deadline waarop de planning kloppend moet zijn. Het verschil zit voornamelijk in het perspectief. Bij de revalidatie ben je heel erg gefocust op de cliënt. In de ouderenzorg staat het zorgprogramma voor de cliënt vast en draait de planning voornamelijk om de medewerker.” 

Wannes vervangt bij Nusantara een planner die is uitgevallen. Het is daardoor moeilijk inschatten wanneer de opdracht van Wannes afloopt. “In eerste instantie duurde de opdracht drie maanden, maar dat is nu wat verlengd. Ergens is het goed nieuws als ik weer weg moet, want dat betekent dat de oorspronkelijke planner weer in staat is zijn of haar taken op te pakken. Maar aan de andere kant is het jammer om weg te gaan bij zo’n leuke opdracht! 

 

Meer ervaringen van planners

Wil je weten hoe andere ThuiszorgPlanners hun vak ervaren? Bekijk dan ook onze andere blogs. Zo vertelt Sandra over haar ervaring bij test- en vaccinatiestraten, geeft Danny een kijkje in een ‘huis voor kunstenaars’ en deelt Wya hoe ze de overstap van vaste naar gedetacheerde planner heeft ervaren.

 

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum