Kenniscentrum

Zo sluit je het planjaar goed af in de thuiszorg

De laatste maand van het jaar is aangebroken. December is altijd een turbulente tijd voor een planner. Met de feestdagen in het vooruitzicht en een hoop wijzigingen in het rooster, is een goede voorbereiding daarom extra belangrijk. In het afgelopen ThuiszorgPlanners webinar gaf Jim Heemskerk, senior planner in de zorg, een aantal tips om je te helpen bij het afsluiten van het planjaar.

In deze blog zetten we de belangrijkste punten vast voor je op een rij. Wil je het hele webinar terugkijken? Vraag hier de terugkijklink aan.

Maak een bruto-netto berekening

Volgens  Jim is de eerste versie van een berekening van de benodigde uren vaak niet helemaal accuraat. Want het aantal contracturen van een medewerker is niet want je onder aan de streep overhoudt. Er gaan altijd uren af door bijvoorbeeld vakantiedagen, scholing of ziekte. Maak daarom voor het nieuwe planjaar een goede bruto-netto berekening. Zo voorkom je verrassingen.

Zo sluit je het planjaar goed af in de thuiszorg

Denk aan forecasting

Vanaf april gaat een planner zich meestal op de vakantieroosters van de zomer storten. Het probleem is dat er dan niks meer beschikbaar is op het gebied van externe krachten. Jim raadt je daarom aan om nu al vooruit te kijken. Als je nu ziet dat je tekort gaat komen, kan je bijvoorbeeld al met recruitment overleggen om tegen de zomer nieuwe krachten aan te nemen.

Tip! Denk ook aan je huidige stagiaires. Misschien kun je enkelen een contract voor weinig uren in de zomer geven!

Gesprek met het management

Ga in gesprek met het management. Bespreek verwachtingen, doelstellingen en de begroting voor het komende jaar. Wat is er haalbaar? En klopt het plaatje van de begroting ook met de planning?

Bovendien hebben managers ook altijd verwachtingen die ze niet altijd uitspreken naar de planner. Dit is het moment op alles op een rij te krijgen voor een frisse start van het nieuwe jaar!

Zo sluit je het planjaar goed af in de thuiszorg

De komende feestdagen

Met de feestdagen in zicht is het verstandig om een inventarisatie te maken bij de cliënten. Activiteiten met familie tijdens de feestdagen hebben namelijk invloed op de planning. Het is vaak mogelijk om een deel van de thuiszorg af te schalen, waardoor er ruimte ontstaat in het rooster.

Bouw een achterwacht

Vergeet bij het afschalen niet om een reserveteam over te houden. Externe partijen hebben namelijk vaak ook geen bergen personeel beschikbaar tijdens de feestdagen. Bouw daarom van tevoren een eigen achterwacht voor het geval van nood. Rond de feestdagen zijn er vaak meer ziekmeldingen, dus houd daar rekening mee.

Afsluiten van de min- en plusuren

Min- en plusuren zijn uren die je minder of meer werkt dan afgesproken in je contract. Hier zijn hele duidelijke afspraken over gemaakt in de cao, maar lang niet alle organisaties kennen de regels. Zorg dat je deze uren goed afhandelt, want min-uren vervallen op 1 januari!

Hoe voorkom je min- en plusuren?

In de thuiszorg komt het vaak voor dat mensen meer of minder werken dan afgesproken in hun contract. Het beste is als iedereen aan het eind van het jaar precies het aantal uren heeft gewerkt dat in het contract staat. Maar hoe kan jij als planner hierbij helpen? In deze blog leggen we uit wat je kunt doen om de balans in min- en plusuren goed te houden.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum